Világnapjaink

Világnapjaink Az ötlet 2010.12.12.-én pattant ki a fejemből, ekkor kezdtem el rajta dolgozni. Rengeteg rossz hír özönlött a médiából és egy kicsit sok volt belőle, miért ne lehetne ünnepelni minden nap. Világnapjaink között van rengeteg negatív témához tartozó, de fel tudjuk rá hívni mások figyelmét is, talán együttes erővel tudunk egy kicsit ellene küzdeni.

Utolsó kommentek

2011.01.04. 09:00 fecsa

Január 4. A Braille-írás világnapja

A Braille-írás vagy Braille-ABC egy speciális technikát alkalmazó ábécé, amelyet a francia Louis Braille talált ki 1821-ben a vak emberek számára. Segítségével lehetővé vált a vakok számára is az írás és olvasás elsajátítása.

A Braille-ban való kézzel íráshoz sorvezetőt és stílust használnak. A betűket hátulról domborítják ki, a betűk tükörképi párja szerint.

A vakok nagy része idős korára vesztette el látását, és nem tudta megtanulni a Braille-írást, így analfabétának számítanak. Ráadásul ebben a korban a tapintás érzékenysége is csökken. A fiatal vakok körében népszerűbbek a beszélő képernyőolvasók. Vitatott kérdés, hogyan lehetne népszerűbbé tenni a Braille-írást. Magyarországon csak a vakok 10%-a ismeri. Sokuk szégyelli megtanulni. A Braille-használók eredményesebbek a tanulásban és a munkában is.

Ez volt a világ első binárisan kódolt írásrendszere karakterek megjelenítésére. A rendszer eredeti formájában két részből állt:
- Karakterkódolás a francia nyelv karaktereinek ábrázolására hat pontból álló halmazok segítségével.
- A hatbites karakterek ábrázolása pontok segítségével (Braille-karakter)

Minden egyes Braille-karakter hat pontból áll, téglalap alakban elrendezve, két oszlopban. A pozíciók bármelyikén lehet pont, mely által összesen 2*2*2*2*2*2=64 variáció lehetséges. Az egyértelműség kedvéért egy adott variációt az alapján neveznek el, hogy melyik pozícióban van pont. A pontokat balról jobbra és felülről lefelé haladva növekvően számozzák, vagyis a bal oldali oszlopban a legfelső pont az 1, a legalsó a 3, a jobb oldaliban pedig a legfelső a 4, a legalsó a 6. A központozási karakterek szintén így jelennek meg.

3 komment

Címkék: január világnap braille


A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnapjaink.blog.hu/api/trackback/id/tr452548459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viktor134 2011.01.04. 14:33:24

ami engem érdekelne, hogy van-e logika abban, hogy éppen hol van pont és hol nincs?

Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.01.04. 14:35:14

Nagyon tetszik a blog ötlete és az összefoglaló is.

Egy kis jó szándékú kritika: ha nem szeretnéd a Braille-írásra szoruló emberek számát szaporítani, javaslom, hogy változtasd meg a színkombinációt. Nem szerencsés a sötét háttér/világos betű kombináció, a sötét háttér szürke átlós csíkjai csak rontanak a helyzeten.
süti beállítások módosítása